Bütçe yönetmekte zorluk çekenler, yatırımda belirli bir karmaşa içinde olanlar doğru karar vermekte zorlanabiliyor. Hem ev ekonomisini hem de kişisel bütçeyi aynı anda yürütebilmek için farklı alternatifler bulunuyor. Uzak Doğu felsefesinin para yönetimi konusunda benimsediği Wu Wei felsefesi para yönetimi konusunda zorluk çekenlerin süreçte kendini profesyonel hale getirmesini sağlar.
Wu Wei felsefesine göre hiçbir şey gereğinden fazla zorlanmamalıdır. Akışta hareket etmek önemlidir. Adım atılacak anın farkında olmak, piyasaları takip etmek ve ekonomik verileri düzenli olarak gözden geçirmektir. Wu Wei felsefesinin temelinde “eylemsizlik eylemi” adı verilen bir kavram yatar. Bu kavrama göre bir şey yapmadan yapılmalı büyük çaba harcamadan olayın akışında doğal olarak durumu fark edip devam edebilmek için bu sürece ayak uydurmak olarakta adlandırılabilir. Peki Wu Wei ilkeleri para yönetiminde nasıl değerlendirilir?
Wu Wei Felsefesi ile Para Yönetimi
Wu Wei felsefesine göre para biriktirmek isteyen bir kişinin gerçekten neyin önemli olup olmadığını sorgulaması gerekiyor. Üzerinde durulmayan, değerli görülmeyen ve düşünüldüğünde kişinin kendisiyle çelişmesine sebep olan tüm parasal kararlar terk edilmelidir. Başarıya engel olan tüm bu durumlar hedefe yönelik uyumu ortadan kaldırabilir.
Parasal kararlar alınırken kişinin özelliklerini iyi bilmesi gerekir. Risk almayan bir kişi için büyük kazanç elde etme mantığıyla finansal güvencesini tehlikeye atacak bir durumda olması psikolojik olarakta bu yükü kaldırmasına engel olabilir.
Parasal İstikrarı Sağlamak için:
- Her zaman için finansal durum açısından kişinin kendisine dürüst olması gerekir.
- Mali tablo hazırlanırken duygusallığa yer verilmemeli
- Akıllı bir ödeme planı yapılmalı
- Amaç istikrarı sağlayabilmek
- İlerleyiş düzenli olarak gözlemlenmeli
- Maddi kayıp ya da başarısızlık görüldüğünde takılı kalmadan yeniden devam edilmeli
- Para organizasyonu düzenli olarak sağlanmalı
- Oluşabilecek tüm fırsatlar açık halde beklenmelidir.