Yatırım fonu nedir sorusu yatırım dünyasının önemli konularından biridir. Birçok yatırımcı bir araya gelir ve ortak bir havuz oluşturur. Profesyonel bir yönetici de bu fonları yönetir. Bu yatırım aracı da yatırım fonu olarak isimlendirilir. Havuzda bulunan fonlar çeşitli yatırım araçlarına yatırılır. Bu şekilde risk dağılımı sağlanır ve yatırımcıların da getirileri paylaşılmış olmaktadır.
Daha kısa bir anlatım ile açıklamak gerekir ise yatırım fonu birçok kişinin birikimlerini birleştirmeleri ve bu birikimlerin büyümesi için daha profesyonel fon yöneticilerinden destek almasıdır. Yatırım fonları profesyonel fon ekipleri tarafından yönetilmektedir. Ancak yatırım fonu konusunda bilinmesi gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır.
Yatırım Fonu Neleri Kapsar?
Yatırım fonları kuruluş amaçlarına göre farklı araçları kapsamaktadır.
Borsada yatırım fonu nedir sorusu kadar kapsadığı araçları da bilmek gerekir. Yatırım fonlarının kullanılabileceği araçlar arasında da şunları saymak mümkün olur:
- Fon katılma payları
- Repo ve ters repo işlemleri
- Gayrimenkul sertifikaları
- Varantlar ve sertika
- Borsa işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler
- 12 aydan uzun vadesi olmayan mevduat ve katılım hesabı sertifikaları
Gibi birçok araçtan bahsetmek mümkündür. Kurulca uygun görülen birçok yatırım aracı kullanılabilmektedir. Ancak alırken belirli faktörlere dikkat etmek önemlidir.
Yatırım Fonu Çalışma Mantığı Nedir?
Yatırım fonları birikimlerinizi farklı varlıklarda değerlendirmeniz imkan tanıyan araçlardır. Bunlardan kazanç elde ederek varlığınızı çoğaltmanıza olanak tanır. Yatırım fonlarına para yatırılması halinde halka açık sistemlerde olduğu gibi o fon içerisinde birim satın alırsınız. Alınan her birim katılma payı olarak isimlendirilmektedir.
Farklı yatırımcıların birikimleri toplanır ve katılma payları ile bir birikim havuzu meydana getirilmektedir. Katılma payları değeri de fon varlığının birim sayısına bölünmesi ile bulunmaktadır. Fon yatırımı yapılacak tüm varlıklar fon yöneticileri tarafından belirlenir. Belirleme sırasında da riskler ve getiriler, beklentiler gibi detaylar analiz edilmektedir. Kendi başınıza hisse senedi almak yerine mutlaka profesyonel fon yöneticilerinin sağladığı hizmetlerden yararlanmanız büyük önem taşır. Bu nedenle her kullanıcının mutlaka bilmesi gereken nokta
yatırım fonu nedir, nasıl alınır sorularının da yanıtlarıdır.
Yatırım Fonu Türleri Nelerdir?
Yatırım fonları farklı türlere sahiptir. En önemli yatırım fonu türleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Borçlanma araçları şemsiye fonu
- Hisse senedi şemsiye fonu
- Kıymetli madenler şemsiye fonu
- Fon sepeti şemsiye fonu
- Para piyasası şemsiye fonu
- Katılım şemsiye fonu
- Değişken fonlar
- Serbest şemsiye fonlar
- Garantili fonlar
- Koruma amaçlı fonlar
olmak üzere birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Kişiler bu fonlardan satın alarak birikimlerini artırma imkanı bulabilmektedirler. Katılma paylarında aynı zamanda vergilendirme de yapılmaktadır. Fona iadesi üzerinden ya da katılma belgesinin satılması halinde bir vergi yapılır. Yatırım fonlarında uygulanan stopaj ise %10 kadardır. Vergi oranı hisse senedi ağırlıklı olan fonlar için ise %0 olarak belirlenmiştir.