Finansal stres nedir? Finansal stres nasıl yönetilir?
Yaşam kalitesini doğrudan etkileyen finansal stres ekonomik dalgalanmalardan etkilenerek bireyin sağlıklı düşünme becerisinin önüne geçebilir. Stresten kaynaklı fizyolojik veya psikolojik tepkimeler oluşabilir. Finansal durumdaki karmaşa zamanla finansal stres kavramını açığa çıkarır. Bu süreçte kişi yönetme kabiliyetini yavaşça kaybeder.
21 Aralık 2024 15:45
Stresin etkisiyle vücutta mide ülseri ya da baş ağrısı gibi hastalıklar oluşur. Özellikle uyku bozuklukları ve ani kalp krizinde artış görüldüğü fark edilmiştir. Depresyon ve anksiyete bozukluğu bu kişilerde daha çok görülür. Girişimciler, finans sektöründe kurumsal yöneticilik yapanlarda özellikle kaygı eşiği yüksek olan kişilerde kriz anları daha çok fark edilir.
2018 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçları asıl gerçeği de ortaya koymuştur. Finansal durumdan kaynaklı olarak endişe duyan ve tüm hayatını bu yönde kaygılı hale getiren kişi sayısı %46'ya ulaşmıştır.
Finansal Krizde Nasıl Baş Edilebilir?
Finansal krizi yok saymak problemin daha da büyümesine sebep olur. Özellikle uzmanlar böyle bir durumda çaresiz kalan kişilerin izleyebileceği alternatif yolları tek tek açıklamıştır. Finansal stresi azaltabilmek için öncelikle farkında olmak gerekir. Kişinin sahip olduklarını veya olamadıklarını, toplam borcunu rakamlardan uzaklaşmadan gerçekliğe bağlı kalarak fark etmesi gerekir.
Önemli olan burada var olan krizi görmezden gelmek değil farkında olarak çözüm üretebilmektir. Bir sonraki aşamada kontrollü harcama hayat standardı haline getirilmelidir. Her zaman için ödenen maaştan az çok demeden bir miktar birikim yapılmaya çalışılmalıdır. Finansal özgürlüğe kavuşma sürecinde gelir giderin doğru yönlendirilmesi ve kontrolün her zaman kişide olması gerekir.
Hayatta her şey başa gelebilir. Tüm bu durumlara hazırlıklı olmak gerekir. Bu nedenle acil durumlarda strese kapılmamak için acil durum fonu oluşturulabilir. Herşeyden en önemlisi finansal disiplin oluşturabilmektir. Aylık düzenli olarak hesap hareketleri incelenmeli, ekstre tarihini hatırlatacak bir alarm kurulmalı, ödemelerin sağlıklı şekilde ödendiği bilgisini takip etmek alışkanlık haline getirilmelidir.
Yorum yap
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı!